Wat is de perfecte slimme verlichting? Deze tips helpen je op weg!

De wereld van LED verlichting is enorm. Zo is er een geweldig divers aanbod aan wandlampen, spots, staanders en hanglampen, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Allemaal verkrijgbaar in meerdere vormen, maten, kleuren en prijzen. Maar wist je dat je verder kunt gaan dan alleen het armatuur, want tegenwoordig kun je ook genieten van slimme verlichting!

Echter is slimme verlichting een vakgebied opzich. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een aantal tips voor je opgeschreven. Zo kun je al snel aan de slag met slimme verlichting, zodat je dadelijk kunt genieten van de nieuwste tak van LED verlichting!

Wat wordt de uiteindelijke functie van jouw slimme verlichting?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je jouw lampen wilt gaan plaatsen en waarvoor je ze wilt gaan gebruiken. Verlichting binnen deze categorie is namelijk niet de goedkoopste optie voor LED verlichting, maar is het zeker wel waard. Daarom is het juist zo belangrijk dat je de slimme verlichting goed verdeeld, zodat je niet tegen onverwachtse problemen aanloopt.

Hiervoor is het altijd raadzaam om gebruik te maken van een lichtplan, zodat je jouw verlichting gegarandeerd op de juiste plek hebt zitten. Bij een lichtplan wordt er namelijk altijd meegekeken door kenners van het vak, zodat jouw verlichting altijd perfect op elkaar aansluit en je kunt genieten van een geweldige lichtbeleving.

Met welk platform wil je te werk gaan?

Als je eenmaal weet waarvoor je jouw nieuwe lampen wilt gaan gebruiken, is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden die je hebt per platform en merk. Elke fabrikant brengt namelijk zijn eigen voordelen met zich mee, waardoor er ontzettend veel is om te controleren.

Zo kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van Wifi LED lampen. Lampen binnen deze categorie zijn vaak verbonden aan één specifieke app en brengen altijd de standaard mogelijkheden met zich mee, zoals het gebruik van kleur, dimmen en tijdsgebonden schakelingen. Het grote voordeel van deze lampen is de vriendelijke prijs, aangezien je geen extra accessoires nodig hebt om het geheel te laten werken. Het enige wat je namelijk nodig hebt is een internet verbinding op 2,4 GhZ.

Een andere mogelijkheid die je veel tegenkomt zijn merken die op basis van het Zigbee protocol werken. Hier kom je veel grote merken tegen, zoals Philips Hue. Het grote voordeel van deze systemen is het gebruikersgemak en de diversiteit aan accessoires. Met behulp van een Bridge kun je de lampen namelijk koppelen met de app, waarna je ze kunt koppelen aan zaken als draadloze schakelaars of sensoren. Een populaire accessoire is de HDMI-Box, wat jouw thuisbioscoop naar een nieuw niveau tilt. Deze box zorgt er namelijk voor dat jouw lampen reageren met het beeld op jouw TV, waardoor de complete ruimte onderdeel wordt van de film of serie.

Geen behoefte van kleur?

Dat is geen enkel probleem! Binnen de wereld van slimme verlichting zijn er namelijk genoeg opties voor slimme lampen met alleen warm wit, koud wit of beide kleuren. Hierdoor hoef je je geen druk te maken over een lamp die ineens blauw uitslaat én bespaar je op de portemonnee.

En wat als je al in bezit bent van normale LED verlichting wat nog redelijk nieuw is? Het is natuurlijk zonde om deze lampen meteen te vervangen, dus hiervoor raden wij je aan om gebruik te maken van een zogeheten slimme dimmer. Deze dimmers werken in theorie hetzelfde als de slimme lampen, maar bieden de mogelijkheid om jouw normale LED verlichting te voorzien van slimme opties. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat jouw lampen op afstand gedimt kunnen worden, net zoals leuke bonussen als tijdsloten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *