Je hebt een groot opzetzwembad met eigen pomp in de tuin staan of je bent van plan er binnenkort een te kopen. Eenmaal alles aangesloten wil je een lekker duik nemen, maar merk je dat de pomp een vreemd geluid maakt. Want nu? In deze blog lees je alles wat je moet weten over grote opzetzwembaden met pomp en filtersysteem. Kijk ondertussen even op Vikingchoice. Daar vind je alles op het gebied van tuin zwembaden, altijd tegen de scherpste prijs.
Zwembadpompen ontluchten doe je zo
Een van de belangrijkste dingen je zult moeten doen bij een zwembad met pomp is het ontluchten van de pomp en leidingen. Een zwembadpomp functioneert pas 100% goed zodra alle lucht uit het systeem is. De schoepen van de pomp zijn niet ontworpen om lucht te verplaatsen. Een niet goed ontluchte pomp maakt vreemde geluiden, flowed bijna geen water en loopt uiteindelijk kapot. Elke zwembadpomp heeft boven op de pomp een ontluchtingsventiel. Wanneer je de pomp aangesloten hebt en het zwembad gevuld hebt met water is het tijd om te ontluchten. Draai het ventiel een aantal slagen open en laat de pomp draaien net zo lang tot het water uit het ontluchtingsventiel drupt. Vervolgens sluit je het ventiel, waarna je hem maximaal een kwartslag openzet. Een goed ontluchte pomp maakt geen zoemende geluiden en heeft een constante waterstroming.
Het verschil tussen een zandfilterpomp en inzetfilter pomp
Opzetzwembaden gebruiken over het algemeen twee type pompen. Te kennen een zandfilterpomp en een inzetfilterpomp. Het meest gebruikelijke zijn de zwembaden met inzetfilter pompen. Dit filter ziet eruit als de binnenkant van een auto oliefilter. Fijne membranen en filtermateriaal zorgen ervoor dat de grote steentjes, bladeren en zand achterblijven in het filter. Ook filter je bacteriƫn en algen uit het zwembad. Nadeel van een inzetfilter is dat je deze met enige regelmaat moet vervangen. Tenminste 1x per 14 dagen bij intensief gebruik. Welk type filter jij nodig hebt staat altijd vermeld op het siliconen gedeelte van jouw oude filter. Vaak aangeduid met de cijfers 1, 2 of 3. Een zandfilter gebruikt zoals de naam doet verwachten geen losse inzetfilters, maar filterzand. Dit systeem is veel effectiever en hoeft niet elke 14 dagen verschoont te worden. Nadeel van dit systeem is dat de pompen een stuk duurder zijn in de aanschaf.
Wanneer moet je het filter van jouw zwembadpomp vervangen
Inzetfilters geschikt voor opzetzwembaden zijn vaak gemaakt van een stevige papiersoort gecombineerd met een siliconen behuizing. Na verloop van tijd raakt het filter verstopt waardoor de circulatie niet meer optimaal is. Ons advies is om in elk geval wekelijks het filter te controleren. In bepaalde gevallen kun je het filter nog schoonspoelen onder de kraan. Echter is dit niet aan te raden. Vervang het filter tenminste 1x per 14 dagen tijdens de zomerperiode. Zo voorkom je de groei van algen en bacteriƫn. Dit houdt je zwembadwater langer fris en schoon.