Verduurzamen van een historisch pand

Verduurzamen is tegenwoordig niet alleen meer een abstract begrip wat door wetenschappers wordt gebruikt, maar een concept dat voor iedereen praktische uitwerking krijgt. Steeds vaker worden investeringen die een pand duurzamer maken ook nog eens financieel aantrekkelijk. Zeker anno 2023, nu de gasprijzen flink zijn gestegen ten opzichte van een aantal jaren geleden. Toch zijn historische panden en monumenten de moeilijkste categorie huizen om te verduurzamen. Daarom hebben we in dit artikel een paar goede tips en opties waaraan je kunt denken om toch te bezuinigen op de energierekening en in een duurzamer huis te komen wonen.

Optie #1: Betere isolering

Soms is het enorm lastig om historische panden beter te isoleren. Het gaat niet zo makkelijk om de muren een extra isolatielaag te geven en ook onder het dak is het niet makkelijk om een extra laag in te voegen. Daarom is het soms goed om te denken aan isolerende gordijnen of het sluiten van luiken in koude nachten. Ook kun je ervoor kiezen om bepaalde ruimtes niet over minder te verwarmen: in oude panden is dat soms helemaal niet erg.

Optie #2: Nieuwe ramen installeren

Dubbel glas is een goede manier om een pand te isoleren en om op de gasrekening te bezuinigen. Het is echter niet altijd mogelijk om in oude panden de ramen te vervangen voor dubbele of driedubbele ramen, aangezien de traditionele kozijnen daar niet geschikt voor zijn. In dat geval kan je gebruik maken van bijvoorbeeld voorzetramen. Die ramen zijn geschikt voor eigenlijk alle soorten traditionele ramen in monumenten en historische panden: het huidige kozijn wordt intact gehouden, maar toch kan er glas worden geplaatst.

Optie #3: Groene energie

Als je echt alles wilt doen om een historisch pand te verduurzamen, kun je bijvoorbeeld ook kiezen om groene energie op te wekken. Je kunt denken aan een grote investering zoals in een warmtepomp of een iets minder grote investering: zonnepanelen. Vaak zijn er veel mogelijkheden om deze apparaten te installeren in huis en is het alleen maar een geldkwestie. Als dat alles niet lukt, kun je denken aan het reduceren van je stroom- en energieverbruik door middel van ledlampen bijvoorbeeld of het investeren in een contract met een provider van groene stroom.

Optie #4: Tocht voorkomen

Eén van de meest belangrijke dingen die je kunt doen om een historisch of monumentaal pand te verduurzamen, is het voorkomen van tocht. Toch is iets dat in de zomer helemaal niet zo erg is, maar in de winter kan het veel energie kosten om een tochtig huis te verwarmen. Je kunt iemand inhuren om kieren in de muur te dichten, gaten in de vloer, maar ook bij elke deur strips laten installeren, zodat er geen tocht meer doorkomt.

Optie #5: Subsidie vinden

Een hele belangrijke tip die wij je graag geven is om te kijken of er bij jou in de gemeente niet een subsidiepot te vinden is om jouw monumentale pand op te knappen en te verduurzamen. De gemeente is degene die jouw pand een status als monument of historisch pand heeft gegeven, waardoor jij in een lastiger pakket zit. Daarom is het ook hun verantwoordelijkheid om jou te helpen. Maak daar gebruik van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *