Kleine treinen, grote hobby

Het namaken van zo’n kleine wereld is dus nogal een productie. In de loop der jaren zijn verschillende bedrijven zich gaan specialiseren in specifieke voorzieningen voor de modelbouw werelden. Merken als Hornby Railways, Fleischmann en Trix produceren veelal de modeltreinen. Busch, Faller en Kibri leveren producten om je landschap op te leuken. Deze individuele stukken kunnen best prijzig zijn, maar de uitkomst is aanzienlijk beter dan het gebruik van goedkopere producten.

Modeltreinen

Al sinds ik mij kan herinneren heeft mijn vader een passie voor bussen en treinen.

Naast fotografie van oude trein en bus modellen, had hij ook grote interesse in de modelbouw. In de woonkamer waren verschillende vitrine kasten met kleine modellen te vinden. Kleine neefjes en nichtjes wilden er altijd graag mee spelen, maar we moesten ze teleurstellen want deze waren alleen om naar te kijken!

Op vakantie had hij altijd een klein cameraatje mee om foto’s te maken van kentekens en oude treintjes. Als mijn moeder suggereerde om een foto van het gezin te maken moest dat op een andere camera gebeuren, deze was uitsluitend voor de antieke locomotieven bestemd!

Miniatuurwereld

Hij heeft echter nooit meer dan modellen van bussen, treinen en trams verzameld. In de wereld van de modelbouw heb je daarentegen de mogelijkheid om heel groot uitpakken. Wat vooral na de tweede wereldoorlog populair werd, was het namaken van hele dorpen en omringende gebieden. Denk aan een landschap met een klein treinstation bijvoorbeeld. Daar komt natuurlijk nog meer bij kijken, zoals een klein modeltreintje, een miniatuur treinstation, wat stukken spoor en om de omgeving wat op te leuken een paar struiken en bomen.

In deze kleine miniatuur werelden wordt erg veel tijd en moeite gestopt, maar het resultaat mag er zijn! Met alle beschikbare details die je tegenwoordig toe kan voegen is dit een leuke hobby om te hebben. Je kunt eindeloos creëren. Let er wel op dat als je groot wilt uitpakken, je waarschijnlijk een hele slaapkamer in je huis moet inleveren om deze droom te verwezenlijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *